Poda hegn - til forsiden
Indtast dit postnummer her,
så finder vi dit lokale Poda center:

Din varekurv

- er tom...
GÅ TIL HEGNSKASSEN

Historien om Podahegnet

Historien om Podahegnet Et typisk hegn i det danske landskab, med de isolerende ”Insultimber”-pæle og ”-bats”.
Hegnet ved Runde Mølle er det klassiske ”Podahegn” - en el-hegnstype som man støder på overalt i Danmark, hvor der er græssende dyr.

Første gang man stifter bekendtskab med hegnet undrer man sig: Mellempælene er ganske beskedne, mange af pælene går slet ikke ned i jorden og de strømførende tråde er monteret direkte på træet, helt uden isolatorer? Det kræver en forklaring!

Skeptiske landmænd omvendes
Historien om Poda hegnet begynder midt i 1970’erne, hvor Poda’s grundlægger, Poul Dalgaard, begyndte at sælge en helt ny type el-hegn, som han havde stiftet bekendtskab med på New Zealand. ”På det tidspunkt blev dyrene i Danmark indhegnet med lægtehegn og pigtråd”, fortæller Poul Dalgaard, der også husker, at landmændene var noget skeptiske i begyndelsen.
Økonomisk materialeudnyttelse
Det nye hegn blev dog hurtigt meget populært og vandt stor udbredelse som hegn til kvæg og får. Hegnet var grundigt afprøvet på de gigantiske New Zealandske fårefarme, hvor det var absolut nødvendigt at hegnene var enkle, billige, vedligeholdelsesfri og så holdbare som overhovedet muligt. Det var nogle gode egenskaber, der også vandt gehør blandt landmændene i Danmark.

Selve konstruktionen udnytter styrken i high tensile ståltråd. Trådene opspændes mellem stærke, nedbankede hjørnepæle og derfor er det kun nødvendigt med en relativt spinkel mellempæl for hver 30-40 meter - suppleret med korte ”bats”, der står oven på jorden for hver 10 meter og sørger for at holde afstanden mellem trådene.
Insultimber® - isolerende træ
Bats og mellempæle kaldes ”Insultimber” og fremstilles af tropisk hårdttræ (oprindeligt australsk eukalyptus) med et højt, naturligt olieindhold. Det gør, at pælene ikke suger vand til sig og derfor er det ikke nødvendigt at bruge isolatorer. For at værne om miljøet er Poda Insultimber i dag FSC®-certificeret.

Insultimber er utrolig stærkt og er klassificeret i varighedsklasse 1 jf. standarden EN350-2; dvs. det har den bedste holdbarhed i jordkontakt. Det bedste bevis for holdbarheden er dog, at Podahegn der blev opsat i 1970’erne stadig står den dag i dag!

Hegnet er i dag en standard - og sådan blev elhegnet med Insultimber i folkemunde simpelthen kendt som ”et Podahegn”.
Poda Hegn på InstagramPoda Hegn på YouTubePoda Hegn på FacebookPoda Hegn på Google+Poda bruger cookies2017 © Poda A/SKatalogNyhedsbrevKontakt