Poda hegn - til forsiden
Indtast dit postnummer her,
så finder vi dit lokale Poda center:

Din varekurv

- er tom...
GÅ TIL HEGNSKASSEN

Poda kronvildthegn redder høsten

De store bestande af krondyr påfører planteavlerne store tab, men gode erfaringer med el-hegn omkring de udsatte marker har vist sig at være en effektiv løsning på problemet.

Krondyrene har en stor appetit på majs, kartofler, raps og andre afgrøder, og efterlader sig mange steder alvorlige markskader, når de om natten søger ud på markerne for at finde føde. Der eksisterer ikke nogen samlet opgørelse over landmændenes tab, men i medierne har man kunnet læse om avlere, der hvert år mister 50-200.000 kr. eller mere pga. kronvildt - og der er ingen erstatning at hente.

Special-hegn til kronhjorte
Én af de berørte landmænd er Frede Hedegaard, Sunds, der i flere år har levet med krondyr som nabo. “Krondyrene har taget godt for sig af afgrøderne, og sidste vinter havde de endda været i kulen med læggekartofler og ædt eller ødelagt mindst 5-600 tønder. Vi havde knapt lagt de første kartofler, før krondyrene var i gang på marken - så besluttede jeg mig endelig for at få sat hegn op”, fortæller han.

En henvendelse til Poda Hegn resulterede i et 170 cm højt 4-tråds el-hegn - en lidt usædvanlig løsning, da de fleste tænker på nethegn, når vildt skal hegnes. “Hegnet er kun beregnet til at holde de store krondyr ude, og her er der flere fordele ved el-hegn”, forklarer Svend Erik Højgaard fra Poda Hegn Vest, der stod for opgaven. “Højden og placeringen af trådene gør, at mindre vildt kan passere hegnet - og risikoen for, at hjortenes gevirer hænger fast i et el-hegn er også mindre.”

Økonomisk set er el-hegn desuden et godt alternativ til nethegn: “Der er færre materialeomkostninger i et el-hegn, og da vi bruger gode materialer - f.eks. pæle med 20 års garanti - vil afskrivningen over årene være lav”, forklarer Svend Erik Højgaard.

Hegnet tjent ind på få år
Efter et år kan Frede Hedegaard konstatere, at hegnet har virket: “Kronvildtet har respekt for hegnet og holder sig på afstand”, fortæller han. Kartoffelhøsten kom sikkert i hus, og selv udbyttet af græsfrø har været højere. “Det havde jeg faktisk ikke regnet med; mindst 3-400 kilo ekstra frøudbytte pr. hektar i forhold til året før, hvor der ikke var hegnet”, er hans vurdering. På grund af det større udbytte vil kronvildthegnet hurtigt have tjent sig ind.

Vildtkonsulent i Skov- & Naturstyrelsen, Jens Henrik Jakobsen, bekræfter, at flere og flere landmænd opsætter hegn ind mod skove og plantager: “Hegn er jo en effektiv løsning. Så længe krondyrene færdes frit, vil de søge den føde, de foretrækker og hvor de bedst kan - og afgrøderne på markerne er både rige på kalorier og let tilgængelige”, forklarer han.

Hos Poda imødeser Svend Erik Højgaard flere opgaver med kronvildthegn i den kommende tid. “Vi monterer hegn hele året rundt og det er en god idé at få opsat hegn inden foråret, hvor der traditionelt er meget travlt”, fortæller han. De gode erfaringer med kronvildthegnet har i øvrigt gjort, at Frede Hedegaard overvejer at få hegnet de sidste adgangsveje til sine marker, så de kommende afgrøder er yderligere i sikkerhed for krondyrene.

Kronvildthegn redder høsten

Kontakt Poda Hegn Vest »

Poda Hegn på InstagramPoda Hegn på YouTubePoda Hegn på FacebookPoda Hegn på Google+Poda bruger cookies2017 © Poda A/SKatalogNyhedsbrevKontakt