Poda hegn - til forsiden
Indtast dit postnummer her,
så finder vi dit lokale Poda center:

Din varekurv

- er tom...
GÅ TIL HEGNSKASSEN

Ulve og hegn - er dine dyr i sikkerhed?

Ulve og hegn - er dine dyr i sikkerhed? Ulven er Europas næststørste rovdyr efter den brune bjørn. Oftest vil den være forsvundet længe inden man får øje på den, men risikoen for angreb på mindre husdyr er reel. Her får du råd om hegn, der holder ulven ude.
Efter næsten 200 års fravær er ulven tilbage i Jylland. Dens foretrukne føde er rå- og kronvildt, men mindre husdyr såsom får, lam, geder, kalve, føl og grise står også på menuen, hvis chancen byder sig. Større husdyr som køer og heste angribes heldigvis yderst sjældent.

I Sverige og Norge er ulven veletableret og her har Poda-centrene i årevis opsat hegn for at beskytte mod ulveangreb. Med det rette hegn afskrækkes ulven fra at forsøge at forcere indhegningen - derfor taler vi om ”rovdyrafvisende hegn”.

Det bør du gøre


Bor du i et risikoområde skal du være særlig opmærksom på dit hegn ved afsides beliggende folde og folde op til skov. Kontrollér også at der ikke er forhøjninger ved hegnet, hvorfra ulven kan springe, eller fordybninger under hegn og led (f.eks. dybe traktorspor), hvor ulven kan krybe under.

Elhegn er et ”must”: Ulve er meget fintfølende og afskrækkes af elektriske hegn. Derfor skal du sikre dig, at dit elhegn er vedligeholdt og velfungerende. Vi anbefaler desuden at ændre eksisterende 2- eller 3-trådshegn til 4 eller 5 tråde med en indbyrdes afstand på 20 cm. En forbedring af jordforbindelsen og en forhøjelse af hegnet kan også være aktuelt.

Sådan etableres et nyt hegn


Ved etablering af en ny rovdyrafvisende fold anbefaler vi et net-/elhegn på 125 cm. Hegnet laves med 116 cm højt Poda Supernet, suppleret med mindst 2 elektriske tråde; én 15 cm fra terræn og den anden ca. 10 cm over nettet.

Et alternativ er et 6-tråds elektrisk hegn med den nederste tråd ca. 10 cm over terræn og en trådafstand på 20 cm. Et sådant hegn er både holdbart og økonomisk når det laves som et klassisk Poda Hegn med lange Insultimber ”X-pæle” og ”X-bats”.

I det daglige kan man også minimere risikoen for ulveangreb ved en hensigtsmæssig håndtering af husdyrene. Du kan f.eks. nøjes med at etablere en mindre ”natfold” efter ovenstående principper, hvor dyrene lukkes ind om natten for ekstra beskyttelse.

Tilskud til ulvehegn


I risikoområder kan Naturstyrelsen kræve, at husdyrholdere, der holder mindre dyr som f.eks. får, lam og geder, ulvesikrer deres hegn. I disse tilfælde dækker Naturstyrelsen både udgifterne til de materialer, der gør indhegningen ulvesikker samt udgifterne til arbejdsløn i forbindelse med sikringen.
Det er i hvert tilfælde Naturstyrelsen der vurderer, hvilken type afværgeforanstaltning, der ydes tilskud til - samt tilskuddets størrelse.

Du kan finde meget mere spændende information om ulven og følgerne af dens indvandring til Danmark på www.naturstyrelsen.dk.

Værd at vide


Ulve lever fortrinsvist af rå- og kronvildt, men kan også angribe får, lam, geder, kalve og andre mindre husdyr. Ulve angriber kun yderst sjældent større husdyr som køer og heste.

Der ydes kompensation for skader og drab på husdyr, forvoldt af ulv. I risikoområder kan Naturstyrelsen kræve, at udsatte husdyr (såsom får og geder) beskyttes med ulvesikre hegn - f.eks. ved at forbedre eksisterende hegn. I disse tilfælde dækker styrelsen udgifter til arbejdsløn og materialer, der gør indhegningen ulvesikker.

Ulve kan tilbagelægge store afstande på et døgn og kan derfor træffes i det meste af Jylland.


Kontakt din nærmeste forhandler »


Udskriv Hegnsnyt nr. 11 her »

Poda Hegn på InstagramPoda Hegn på YouTubePoda Hegn på FacebookPoda Hegn på Google+Poda bruger cookies2017 © Poda A/SKatalogNyhedsbrevKontakt