Robinie: Et bæredygtigt alternativ

Oprettet d.

Robinie: Et bæredygtigt alternativ

Du har måske set de lidt uregelmæssigt formede hegnspæle i naturparker eller i elhegn omkring folde med græssende dyr. Træet minder om de traditionelle, lyse nordiske træsorter, men pælene er lavet i robinie – en løvtræsort, der oprindeligt stammer fra Nordamerika. Robinie dyrkes i stort omfang i plantager i Ungarn og andre lande i Syd- og Østeuropa, hvor træerne trives på næringsfattige jorde, der ellers er vanskelige at dyrke.

Her er altså ikke tale om tropisk træ fra truede regnskove, eller træ der er behandlet med kemikalier - til gengæld er holdbarheden for robinie bedre end for både eg, trykimprægneret træ og endda tropiske træsorter!

 

Podas Økopæle i robinie er et populært valg. Pælene er ubehandlede og er kendte for deres holdbarhed.

 

Naturligt holdbart

Som ved alt andet træ vil levetiden afhænge af dimensionen på træet samt jordbundsforhold mm. på stedet, hvor pælene står, men en holdbarhed på 25-40 år er ikke usædvanlig for robinie – selv ved direkte jordkontakt.

Den gode holdbarhed skyldes robinies naturlige indhold af konserverende stoffer, blandt andet garvesyre, samt veddets tætte struktur og høje kerneandel. Træet er tungt og hårdt, og bearbejdning slider på savklinger og høvle – også derfor er træet ideelt at anvende til naturhegnspæle, som ikke skal bearbejdes meget. Til gengæld gør hårdheden, at det er vanskeligt at skrue i træet, og Podas hegnsmontører anvender derfor skruer med en særlig belægning, der letter monteringen af isolatorer mm.

 

Miljøcertificeret Økopæl

Hegnspæle i robinie er et bæredygtigt alternativ til både trykimprægneret og tropisk træ. Træet udnyttes effektivt, da hegnspælene blot er afbarkede, kantfasede og spidsede. Da pælene ikke er behandlet med nogen form for kemiske stoffer, kan de efter udtjent levetid anvendes som brænde eller indgå i naturens kredsløb - i modsætning til udtjente trykimprægnerede pæle, der skal afleveres og destrueres på særlige anlæg.

 

 

Poda Økopæl er FSC-certificerede* robiniepæle fra bæredygtigt skovbrug

Hos Poda Hegn kan du vælge FSC-certificerede* robiniepæle under navnet ”Økopæl”. FSC-certificeringen betyder, at træet stammer fra skovbrug, hvor der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC en sikkerhed for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er uddannede og har ordentligt sikkerhedsudstyr og løn.

*Poda A/S FSC® C006739 

 

Se udvalget af Økopæle her > https://www.poda.dk/webshop/141-oekopaele/

Robiniepæle finder du her > https://www.poda.dk/webshop/72-robiniepaele/

Monteringsskruer til robinie > https://www.poda.dk/webshop/52-skruer/110-skrue-4-5x40mm-galv-torx-200stk/

 


Kommentar(er) 2

 • Bo Michel
  Bo Michel

  Tilbud ønskes på 140 cm vildthegn - 100m rulle Robinie kvartpæle 1,8-2m, 10 stk Levering Fanø - eller afhentes i Esbjerg Mvh Bo Michel

  Svar

  • Poda Hegn
   Poda Hegn http://www.poda.dk

   som kommentar til af Bo Michel

   Hej Bo Tak for din besked. Jeg videresender din forespørgsel til Poda Hegn Sydvestjylland, der vil kontakte dig inden for den nærmeste fremtid angående det ønskede tilbud. Med venlig hilsen Poda Hegn

   Svar

Skriv din kommentar

 

 

Send en besked og få svar fra dit lokale Poda center


 

© Poda A/S 2022