Bisonen tilbage i den danske natur

Oprettet d. under Naturpleje

Bisonen tilbage i den danske natur
Bisonen tilbage i den danske natur
Bisonen tilbage i den danske natur

 

Som det første sted i Danmark er den europæiske bison udsat på Vorup Enge nær Randers. Det er Randers Regnskov, der ejer og skal passe dyrene - og Aage V. Jensen Naturfond, der ejer jorden og indhegningen, der er leveret af Poda.

 

Den sidste frie bison skudt i 1919

For ca. 10.000 år siden var den europæiske bison udbredt over det meste af Europa, inkl. Danmark, men siden gik det stærkt tilbage: Den sidste fritlevende bison blev nedlagt i de polske skove i 1919.

Verdens nuværende bestand skyldes udelukkende, at det var muligt at avle videre på kun 12 af i alt 54 bisoner, der havde overlevet i zoologiske haver.

 

Hegnet er ikke for sjov

Bisonerne græsser for det meste fredeligt, men racen er utrolig adræt, kan løbe op til 60 km/t og er desuden gode springere. I den zoologiske have på Djursland var der for år tilbage en temperamentsfuld bisontyr, der flyttede rundt på både hegn, fodervogne og 600 kg. tunge kævler!

Valget af hegn faldt på Poda Supernet, som både er kraftigt fjedrende og stærkt - og sikret med den karakteristiske knude, der omslutter og låser alle trådkryds-samlinger. El-tråde giver yderligere respekt for det nye hegn.

 

Af hensyn til omgivelserne måtte hegnet dog ikke være for højt. ”Løsningen er en afværgegrøft - en chikane - på indersiden af hegnet”, forklarer Mogens Andersen, der som driftsleder i Aage V. Jensen Naturfond har stået for projektet. ”På den måde har vi opnået en indhegning, der er diskret at se på, men virker uoverstigelig for dyrene.”

Naturfondens planer for Vorup Enge inkluderer i øvrigt en udvidelse af området til 40 hektar - og til den tid skal bisontyrene have ”feminint” selskab af 10 nye artsfæller fra Polen - og forhåbentlig en masse nye, små bisoner!

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

 

 

Send en besked og få svar fra dit lokale Poda center


 

© Poda A/S 2022