Opsætning af hestehegn

Når du skal opsætte et hestehegn, er der mange ting du skal huske på og sætte dig ind i. Når folden først er designet korrekt til hestene der skal gå der, og du har valgt de rette materialer, er hegnsopsætningen den sidste, vigtige brik. Med en korrekt montering får du en sikker indhegning til dine heste, og hegnet kommer til at fungere i mange år med et minimum af vedligeholdelse. I artiklen her har vi samlet nogle gode råd og tips til at hjælpe dig med at opsætte et hegn til dine heste.

I videoen her kan du se, hvordan vi opsætter et hestehegn i Poda:

Hvilket slags hegn?

Overordnet set kan du vælge mellem 2 slags hestehegn: Enten et lægtehegn (også kaldet træhegn) eller et elhegn. For sikkerhedens skyld bør du også montere elhegn (eltråde) på lægterne i et træhegn - så installation af elhegn hører faktisk med til opsætningen af alle gode typer hestehegn.

Du kan læse mere om fordele og ulemper ved de forskellige hegnstyper - og blive klogere på, hvilket hegn du skal vælge her

Opsætning af pæle

Der er mange pæle der skal i jorden, og det er under arbejdet med hegnsopsætningen, at man hurtigt lærer at sætte pris på udstyr som pælebankere og jordbor. Du kan komme afsted med at bruge en manuel pælehammer – ellers klarer Poda hurtigt og effektivt opgaven med hydrauliske pælehammere og bor, der er monteret på specialmaskiner.

Fine træhegn, med huller i stolperne til gennemgående lægter, og flotte pyramideformede stolpetoppe, skal behandles forsigtigt. Her skal der bores huller i jorden til pælene, før du kan montere dem.

I alle andre tilfælde er det absolut bedst at banke pælene ned. Ved nedbankning komprimeres jorden rundt om pælene, så de står fast. Hjørne- og endepælene er fundamentet i et godt hegn – og det gælder ikke mindst ved elhegn, hvor der er træk fra hegnstrådene. Har du valgt et elhegn, fx Hippolux, er det vigtigt, at ende- og hjørnepælene hælder modsat trækretningen på hegnet, så de ikke begynder at hælde indad, når eltrådene strammes op.

Opsætning af elhegn

Når det gælder elhegn, er hegnet kun så godt som det svageste led. Sørg for, at alle forbindelser og samlinger er udført korrekt, og brug de samleled, der er beregnet til den type elhegn du skal sætte op. Vær også opmærksom på jordforbindelsen. Mange bliver overrasket over det antal jordspyd, der skal til. En tommelfingerregel er, at der skal anvendes 1 jordspyd pr. 3 Joule energi, som spændingsgiveren kan yde. En spændingsgiver som Gallagher M1400 yder f.eks. op til 12 Joule, så det giver som udgangspunkt 4 jordspyd.

Bruger du elektriske led, fx elastikled, skal strømmen kun forbindes til leddet i enden med ledhåndtaget, så der ikke er strøm på leddet, når du åbner det. Husk at føre strømmen under ledåbningen i et jordkabel, så der altid er strøm på hegnet. 

Har du valgt vores mest sikre elhegn til heste, Hippolux, skal du være opmærksom på at det er en kraftig og stiv tråd, som er vanskelig at arbejde med. En trådudruller er her en uvurdérlig hjælp til at holde styr på hegnstrådene under arbejdet.

Få mange flere råd og tips om elhegn her

Skal vi hjælpe dig med opsætning af hestehegn?

Måske har disse gode råd fået dig til at tænke over, hvor omfattende opsætning af hestehegn kan være. Mange har hverken tid eller overskud til opgaven, da det kræver god planlægning og hårdt fysisk arbejde at opsætte et hestehegn.

Poda er hegnseksperter og har opsat mange hestehegn gennem tiden. Har du brug for hjælp til opsætning af hestehegn, så kontakt dit lokale Poda-center – de hjælper dig gerne med både rådgivning og korrekt, effektiv og sikker opsætning af hestehegn.

Find dit lokale Poda-center her

Hvorfor skal du vælge Poda?

Årtiers erfaring

Totalentreprise

Vi passer på miljøet

Garanti for kvalitet