Naturpleje cases med Poda Hegn
Naturpleje drejer sig simpelthen om at sørge for, at naturarealer ikke gror til. Mange sjældne og truede planter, dyr og insekter trives nemlig i lysåben natur, og her er naturpleje med til at bevare de flotte kulturlandskaber og bremse tilbagegangen i biodiversiteten.
Men hvordan gør man det i praksis? I denne artikel kan du læse om nogle af de spændende naturplejeprojekter, som Poda har været med til at gøre til virkelighed.
Europæiske naturplejere fremmer skovnatur og levesteder
I Danmarks største, fredede naturområde, Lille Vildmose, har Poda Hegn monteret et 3 km langt hegn. Foruden krondyr kan man her opleve europæiske bisoner, elge og vildsvin; dyr, der engang levede vildt i den danske natur.🐗
De store dyr spiller en central rolle i arbejdet med at bevare den særegne natur i området: Bisoner, elge og krondyr sørger for at holde vegetation og træopvækst nede, mens vildsvinenes græsning og fødesøgning giver rum for varierede naturtyper og skaber levesteder for sjældne dyr og planter.
”Det var spændende at lave et hegn, som skulle holde så mange forskellige dyr inde. Det er jo altid en udfordring, når det ikke er noget man laver hver dag”, fortæller Arne Duch fra Poda Hegn Viborg.
Der var store krav til hegnet, så dyrene er sikkert indhegnet. Derfor faldt valget på Poda Supernet i en højde på hele 2,5 meter, monteret på rustikke Poda Økopæle i robinie. Det høje og robuste nethegn er desuden suppleret med 4 elektriske elhegns-tråde, som forsynes af kraftige spændingsgivere.⚡
Boardwalk og afgræsning: et attraktivt naturområde
I forbindelse med etableringen af naturområdet Tingstrup Sø i Thisted, var et af ønskerne at skabe et attraktivt, bynært område, hvor besøgende kan nyde den smukke natur, hvor kvæg og heste afgræsser engarealerne, ligesom det engang var almindeligt.
Poda Hegn har været med hele vejen, og har både lavet den lange boardwalk i egetræ, 2-tråds kvæghegn på halvskårne robiniepæle, Hippolux hestehegn, en kvægpassage i robinie, egetræs klaplåger og bænke i robinietræ. Efterfølgende er det også blevet til ekstra trappeforløb og en forlængelse af boardwalken.
”Det har været et spændende projekt, hvor vi fået lov til at lave det hele – og så er det jo dejligt at se, hvor populært området er blevet.”, fortæller Niels Lodahl fra Poda Hegn Thy.
Poda Hegns flotte arbejde har været med til at skabe et flot, rekreativt naturområde, hvor omkring 100 besøgende dagligt går tur i de smukke omgivelser.
Poda bestiger bjerge for at montere hegn
I 5 år havde kunden forsøgt at finde en hegnsvirksomhed, der ville påtage sig opgaven med at montere hegn på en 45 grader stejl bjergskråning i naturreservatet "Ebenauer Köpfe” i Tyskland. Alle havde takket nej - lige indtil Poda Hegn blev spurgt.
Montører og maskiner fra Poda Zaun Tecklenburger Land blev sikret med bælter, seler og reb – ligesom bjergbestigere - og så gik de ellers i gang med arbejdet; at opsætte indhegningen.🧗♀️ Opgaven bestod af et 5-tråds elhegn til får og geder, samt installation af klaplåger, så publikum kan komme ind og ud af naturreservatet, uden at dyrene slipper ud.🐑
Trods de fysiske udfordringer havde montørerne det sjovt med det usædvanlige projekt: I Poda Hegn griber vi gerne en udfordring – også selvom det betyder, at vi skal bestige bjerge!
Kvæg hjælper med at bevare de lysåbne naturtyper
Lille Lyngby Mose, der ligger ved Danmarks største sø, Arresø, er et naturskønt og fredet område med et rigt plante- og dyreliv. For at understøtte biodiversiteten har Poda Hegn i samarbejde med Naturstyrelsen opsat et 2.300 meter langt elhegn på robiniepæle til kvæg.🐮
Formålet med projektet er at lade kvæg afgræsse området, så engfloraen og de lysåbne naturtyper bevares. Overlades de lysåbne naturtyper derimod til sig selv, vil de vokse til med høje urter og græsser, og derefter udvikle sig til krat, skov og uønskede, invasive planter. Dette går ud over mange arter, der har brug for lyse og åbne levesteder for at overleve, og derfor er afgræsningen afgørende for at bekæmpe invasive arter og bevare den lysåbne natur.
Bisoner og vildsvin øger biodiversiteten
I Merritskoven, et 200 hektar stort område ved Knuthenborg Safaripark på Lolland, har Poda Hegn opsat en indhegning, som holder europæiske bisoner og vildsvin inde, samtidig med, at besøgende kan vandre i skoven.
Bison og vildsvin er dyr, der engang levede vildt i Danmark, og de plejer naturen og påvirker skovens biodiversitet anderledes end råvildtet kan. Vildsvinene roder i skovbunden og løsner jorden, når de leder efter føde, hvilket fremmer plantevæksten og skaber bedre levesteder for insekter og smådyr. Bisonerne bidrager ved at ødelægge og spise uønskede planter samt træde frø, såsom agern og bog ned i jorden, så de spirer hurtigere. På den måde bidrager hver dyrearts særlige adfærd til en rigere og mere dynamisk skov.🌳
Bisoner og vildsvin kræver et særligt hegn pga. deres størrelse, styrke og temperament. Poda Hegn valgte derfor et kraftigt 2 meter højt Supernet, monteret på Poda Økopæle i robinietræ. For at sikre, at vildsvinene forblev i indhegningen, er den nederste del af nettet fintmasket og monteret med 4 el-tråde. Ved skovens indgange er der installeret færiste, så besøgende har nem adgang.
Får og geder – effektive naturplejere
I Kalkberg ved Thüringer Burgenland ”Drei Gleichen” i Tyskland, har Poda Hegn monteret et 1.500 meter langt 6-tråds elhegn på robiniepæle, som del af et Natura 2000-projekt. Her er vi i ”ulveland”, så indhegningen er opført efter standarderne for ulveafvisende hegn. Udover de mange rækker elektriske tråde, der er monteret i forskriftsmæssige højder, er lågerne i hegnet også monteret med elektriske tråde.
Årsagen til ulvebeskyttelsen er, at får og geder skal afgræsse området. Disse dyr er effektive naturplejere, da de foretrækker at græsse lav vegetation og kan nå ind mellem stængler og grene for at finde de små friske skud og blade. Får og geder går heller ikke af vejen for ”vanskelige”, tornede planter, så de er gode til at bekæmpe uønskede, invasive planter. Hvor der går får og geder og græsser, vil der derfor naturligt dannes en tæt og slidstærk plæne, med gode livsbetingelser for de insekter, dyr og planter, der trives netop her.🌼