Robinietræ: Et bæredygtigt og holdbart valg

Hegnspæle af robinietræ bliver stadig mere populære, og med god grund. Men hvad er det egentligt for en træsort, hvor kommer træet fra og hvad er dets egenskaber? Læs mere om de unikke hegnspæle her.

I denne artikel får du svar på:

👉 Hvor længe holder robinietræ?

👉 Hvor kommer robinietræ fra? 

👉 Hvilke robiniepæle kan jeg vælge mellem?

Du har måske set de lidt uregelmæssigt formede hegnspæle i naturparker eller i elhegn omkring folde med græssende dyr. Træet minder om de lyse nordiske træsorter, men pælene er lavet i robinie – en løvtræsort fra Nordamerika som blev indført til Europa i 1600-tallet.

Robinie dyrkes i dag i store plantager i Ungarn og andre lande i Syd- og Østeuropa, hvor træerne trives på næringsfattige jorde, der ellers er vanskelige at dyrke. Robinietræ kaldes også for akacietræ, og hvis du kender akaciehonning, så kommer det faktisk fra robinietræernes blomster 🍯🌳

Her er altså ikke tale om tropisk træ fra truede regnskove, eller træ der er behandlet med kemikalier - tilmed er holdbarheden af robinie bedre end både eg, trykimprægneret træ og mange af hårdttræssorterne fra troperne!

Naturligt holdbart

Som ved alle andre træpæle vil levetiden afhænge af dimensionen på træet samt jordbundsforhold mm. på stedet, hvor pælene står. Men en holdbarhed på 25-40 år er ikke usædvanlig for robinietræ – selv ved direkte jordkontakt.

Den gode holdbarhed skyldes robinies naturlige indhold af konserverende stoffer, såsom garvesyre, og et højt indhold af naturlige olier. Robinietræ er desuden tungt og hårdt, og har en tæt struktur med en høj andel af kernetræ. Det begrænser, hvor meget vand træet kan optage, så træets fugtighed er lav og stabil året rundt.

Rustikt og charmerende

Robiniepælenes naturlige, uregelmæssige former skyldes at træet er minimalt forarbejdet. Pælene bliver skåret i længden, afbarket, kantfaset og tilspidset, men bevarer træets naturlige form og struktur. Det gør, at pælene bliver både stærkere og mere holdbare, og træet udnyttes effektivt og miljøvenligt. Som en sidegevinst passer det rustikke look også godt ind i naturen. Robinietræets bark er giftigt, og derfor bliver barken skrællet af, så de færdige pæle er sikre for både dyr og børn.

Poda Økopæl®: Miljøcertificeret robinie

Hegnspæle i robinie er et bæredygtigt alternativ til både trykimprægneret og tropisk træ. Da pælene ikke er behandlet med nogen form for kemikalier, kan de efter deres levetid anvendes som brænde eller simpelthen indgå i naturens kredsløb - i modsætning til udtjente trykimprægnerede pæle, der skal indsamles og destrueres på særlige anlæg.

Hos Poda Hegn kan du vælge mellem almindelige robiniepæle og FSC®-certificerede* robiniepæle under navnet ”Økopæl”. FSC®-certificeringen betyder, at træet stammer fra skovbrug, hvor der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC® en sikkerhed for, at dyr og planteliv i området bliver beskyttet, og at de mennesker der arbejder i skoven, er uddannede, har ordentligt sikkerhedsudstyr og får en fair løn.

 

 

 

 

 

 

Se udvalget af Økopæle her

Robiniepæle finder du her

Hvorfor skal du vælge Poda?

Årtiers erfaring

Totalentreprise

Vi passer på miljøet

Garanti for kvalitet