Sådan vedligeholder du dine trælåger og -hegn
Ligesom træterrassen og havemøblerne i træ har brug for pleje, kan trælåger og -hegn også vedligeholdes. Den rette behandling med olie eller træbeskyttelse beskytter mod den nedbrydende virkning fra sol, vand, alger og svampe, så dine hegn og låger forbliver pæne og holder i længere tid.
I denne artikel bliver du klogere på:
👉 Gode grunde til vedligeholdelse
👉 Hvad du skal være opmærksom på, inden du går i gang med vedligeholdelsen
👉 Valg af den rette træbeskyttelse
Gode grunde til vedligeholdelse
Alle udendørs træprodukter får med tiden naturligt en grå patina, og vil langsomt blive nedbrudt, når træet påvirkes af sol, vind og vejr - det gælder både naturtræ og trykimprægneret træ 🪵
En jævnlig overfladebehandling beskytter træet mod de nedbrydende processer, som naturen byder på. Træets overflade bliver mindre modtagelig for vand, og beskyttes mod udtørring og revnedannelse. Mange midler indeholder desuden fungicider, der modvirker alge- og svampeangreb.
Det grå, patinerede look ved ubehandlet træ har sin egen charme men, hvis du ønsker at bevare træets oprindelige kulør - eller måske ønsker at give det en helt ny farve - er det nødvendigt at svinge penslen.
Før du går i gang
Hvor ofte træet skal behandles afhænger af, hvor udsat det er og hvilke produkter du anvender. Før du behandler træet, skal det rengøres for støv og snavs, og om nødvendigt skal løse træfibre fjernes med en stiv børste. Er træet meget medtaget kan du give f.eks. en hårdttræslåge nyt liv med en afslibning inden oliering.
Det er vigtigt, at fugtigheden i træet er under 15% inden du går i gang med at oliere eller male; det kan du kontrollere med en fugtmåler, som er et simpelt stykke værktøj de fleste byggemarkeder forhandler.
Vælg den rette træbeskyttelse
Der er mange olier og træbeskyttelsesmidler på markedet, og de kan enten være på olie- eller vandbasis. Vær også opmærksom på, om midlet er transparent, laserende, halv- eller heldækkende:
- Et ”transparent” middel er fuldstændig gennemsigtigt og tilføjer ikke nogen ekstra farve til træet. Det beskytter træet og bringer dets farve tilbage, så det naturlige udseende bevares.
- "Laserende" betyder, at træbeskyttelsesmidlet (lasur) er halvgennemsigtigt. Det farver træet, men lader træets struktur og årer skinne igennem. Laserende træbeskyttelse giver en tynd, beskyttende overflade.
- Begrebet ”halvdækkende” bruges om træbeskyttelse, der dækker mere af træets overflade med en valgt farve, men stadig lader noget af træets struktur være synlig.
- Som navnet siger, virker ”heldækkende” træbeskyttelse ligesom en maling, der fuldstændig dækker træet.
Har du låger, stolper og hegn i flot hårdttræ, bør træet som hovedregel gives en årlig behandling med en transparent olie, f.eks. af den type der anvendes til træterrasser. Olien hindrer træet i at tørre ud og bevarer (eller genskaber) dets naturlige glød.
Almindelig træbeskyttelse er en anden mulighed, der fås i mange farver og fabrikater. Hvis f.eks. dit trykimprægnerede havehegn skal behandles med en laserende eller halvdækkende træbeskyttelse, kan du med fordel vente med den første behandling til træet har mistet farven fra imprægneringsprocessen. På den måde bliver farverne ikke ”blandet sammen” til en uønsket kulør, og du får et pænt, ensartet udseende uden skjolder.
Hestefolde og ridebanehegn i træ kan desuden behandles med klassisk, sortbrun "slipersolie". Slipersolie er baseret på trætjære og indeholder aromatiske stoffer, der mindsker hestenes lyst til at gnave i hegnet.
Er du i tvivl, så konsultér gerne din farvehandler, hvor du køber dine produkter. Husk også at læse informationen fra producenten af træbeskyttelsesmidlet, så du opnår det ønskede resultat.
Følger du disse råd, har du glæde af smukke hegn og låger i mange år fremover.