FAQ - 10 spørgsmål og svar om ulvehegn
Bestanden af ulve er for opadgående i Danmark og det medfører en øget risiko for angreb på husdyr. Der er mange spørgsmål om ulve og hegn som dukker op, og i denne artikel får du svar på:
- Hvad er et ulvehegn?
- Hvilke ulvehegn er godkendt til tilskud?
- Gør det en forskel med et godkendt ulvehegn?
- Kan jeg forbedre det hegn, jeg allerede har, så det bliver ulvesikret?
- Hvor højt skal et ulvehegn være?
- Hvilke materialer skal jeg vælge til ulvehegn?
- Er det svært at bygge et ulvehegn?
- Hvordan får jeg tilskud til ulvehegn?
- Hvilken låge skal jeg bruge i et ulvehegn?
- Hvor meget spænding skal der være i et elhegn for at afskrække ulven?
Hvis du har et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på, så tøv ikke med at kontakte os. Dit lokale Poda-center er ekspert i hegnsløsninger og rådgiver dig gerne om hegnskonstruktion, materialer, fejlfinding, vedligeholdelse og meget mere.
1. Hvad er et ulvehegn?
Der findes mange hegnsløsninger til enten at holde ulve inde eller ude. I en dyrepark eller zoologisk have må ulve absolut ikke slippe ud, så der konstruerer vi meget høje og kraftige indhegninger. Sådanne hegn vil man af økonomiske og æstetiske grunde normalt ikke anvende i det åbne land.
Når man i almindelighed taler om ”ulvehegn” og ”ulvesikring af hegn”, drejer det sig om hegn, der er beregnet til at beskytte husdyr mod ulve udefra. Her konstruerer vi hegnene ud fra erfaringer med ulves adfærd, og hegnet konstrueres med elektriske tråde, som afskrækker ulven fra at forsøge at trænge ind i indhegningen. Derfor bruger man betegnelsen ”ulveafvisende” og ikke ”ulvesikkert” om denne type hegn.
2. Hvilke ulvehegn er godkendt til tilskud?
Miljøstyrelsen har udarbejdet flere modeller af ulvehegn, der som minimum skal følges, for at man kan søge om tilskud. I hovedtræk skal hegnet udføres som et rent elhegn, eller som et nethegn med ekstra eltråde.
⚡ ELHEGN
Et rent elhegn skal konstrueres med minimum 5 rækker eltråde, men flere end 5 rækker gør det lettere at sikre, at afstandskravene mellem trådene overholdes: Miljøstyrelsens minimumskrav til trådenes placering er, at den nederste eltråd placeres ca. 20 cm over jorden og på intet sted må være mere end 30 cm over jorden. Øverste eltråd placeres mindst 110 cm over jorden, og afstanden mellem nederste eltråd og næstnederste eltråd må ikke være mere end 20 cm. Afstanden mellem de øvrige eltråde må ikke være mere end 30 cm.
NETHEGN
Et nethegn med net i høj kvalitet, såsom Poda Supernet® eller Poda Multinet®, er en særdeles solid, sikker og holdbar løsning. Nethegnet skal suppleres med eltråde, og Miljøstyrelsens minimumskrav til hegnets samlede højde er også her 110 cm.
Se Miljøstyrelsens hegnsmodeller og aktuelle tilskudsregler her
Se Podas hegnsstandarder her
3. Gør det en forskel med et godkendt ulvehegn?
I Danmark er der, ifølge Miljøstyrelsen, ikke rapporteret om ulveangreb på husdyr, der har gået bag fungerende ulvesikrede hegn siden 2017. Statistikker og undersøgelser fra andre lande viser tilsvarende, at ulveafvisende hegn reducerer antallet af ulveangreb på husdyr betydeligt.
Det kan altså godt betale sig at følge anbefalingerne, når der skal laves hegn.
Se statistik fra Miljøstyrelsen her
4. Kan jeg bygge videre på det hegn, jeg allerede har, så det bliver ulvesikret/ulveafvisende?
Et eksisterende hegn kan undertiden forbedres, så det lever op til kravene til et ulveafvisende hegn. Ofte er det nødvendigt at forhøje hegnet, og så må man vurdere om det er muligt, og om det bedre kan betale sig med et nyt hegn. Dit Poda-center vurderer gerne dit hegn og kan rådgive dig om de forskellige muligheder.
For at hegnet skal blive stabilt og holdbart skal det monteres rigtigt. Hegnets hjørner og ender er særligt vigtige, fordi de skal kunne optage trækket fra nethegn og/eller hegnstråde. Alle hjørner og ender (ved f.eks. ledåbninger) bør optimalt udføres som parallelogrammer, og hegnspælene skal bankes i jorden, så jorden bliver komprimeret omkring pælene. Nethegn og tråd skal udrulles og nettet skal opstrammes kraftigt og fæstnes i enderne af hegnsstrækket, inden det slutmonteres. Alt sammen tungt, besværligt og tidskrævende arbejde uden specialmaskiner med hydrauliske pælehammere, net- og trådudrullere. Vi anbefaler at lade professionelle hegnsmontører udføre dit hegn. De har den nødvendige know-how og udfører arbejdet hurtigt, effektivt og korrekt.
5. Hvor højt skal et ulvehegn være?
Miljøstyrelsen angiver en minimumshøjde på 110 cm. Et højere hegn er selvfølgelig muligt, men det kræver mere materiale og er derfor dyrere - og de færreste er interesserede i en hegnsløsning, som man ser i en zoologisk have eller dyrepark.
En motiveret ulv kan godt springe højt, men studier af ulves adfærd viser, at det ikke er højden på hegnet der er afgørende, men den erfaring, ulven har med hegnet, inden den overvejer at springe over. Et ulveafvisende hegn virker derfor ved at kunne give et kraftigt stød, så hegnet virker som en stærk psykologisk barriere på ulven.
Ulve foretrækker i øvrigt at grave eller presse sig under et hegn, så det er vigtigt at sikre hegnets underkant.
6. Hvilke materialer skal jeg vælge til ulvehegn?
Det bedste hegn er et hegn, der holder i mange år uden det er nødvendigt med konstante reparationer og udskiftninger i utide. Så er du sikker på, at hegnet er velfungerende, og du sparer både tid, besvær og omkostninger i det lange løb. Det kalder vi god hegnsøkonomi.
Hos Poda anvender vi kun holdbare materialer. F.eks. vores naturhegnspæle i robinietræ (fås også som FSC®-certificerede økopæle) eller vores trykimprægnerede pæle – som altid med 20 års garanti hos Poda.
Som hegnstråd anbefaler vi vores high tensile Superwire. Den er varmgalvaniseret med zink og aluminium og har en uovertruffen ledningsevne og holdbarhed.
Når det gælder nethegn, er Poda Supernet® det mest robuste net på markedet. Den kraftige konstruktion gør, at afstanden mellem hegnspælene kan øges og derfor skal der ikke bruges så mange pæle i et Supernet hegn. Det sparer både montagetid og omkostninger til pæle.
Køb dine materialer her
7. Er det svært at bygge et ulvehegn?
Både ja og nej. På den ene side er kravene til, hvordan ulveafvisende hegn skal konstrueres ganske klare, men på den anden side er det en krævende opgave at bygge hegnet uden den rette know-how, maskiner og specialudstyr.
Et godt el- og nethegn kræver f.eks. særligt kraftige ende- og hjørnekonstruktioner, som holder til det kraftige træk fra eltråde og net. Pælene bør bankes ned i jorden for at stå stabilt, og det vil blive en lang og hård proces uden en hydraulisk pælehammer. Det samme gælder udrulning og opstramning af tunge og uhåndterlige ruller med nethegn og tråd.
Vores anbefaling er, at du lader vores professionelle hegnsmontører udføre arbejdet. Det sparer dig for tid og besvær - og så er du sikker på, at hegnet bliver lavet helt korrekt.
Find dine hegnsmontører i nærmeste Poda-center her
8. Hvordan får jeg tilskud til ulvehegn?
I 2024 blev hele Jylland erklæret som ”ulvezone”, og det betyder, at du her kan søge om tilskud til ulvesikring af hegn. Først of fremmest skal du opfylde ét af følgende krav:
- Ansøgere, som holder mindre husdyr (dyr under 120 cm såsom som får og geder), kan søge om tilskud til ulvesikrede hegn i hele Jylland.
- Husdyrholdere, som har haft ulveangreb på større husdyr (dyr over 120 cm såsom køer og heste), kan på forsøgsbasis også søge om tilskud til ulvesikring af hegn på de arealer, hvor der har været ulveangreb på større husdyr inden for de seneste tre år
Ansøgninger om tilskud til et ulveafvisende hegn behandles af Miljøministeriet. I 2024 ydes der tilskud på maksimalt 20 kr./meter til at opgradere allerede eksisterende hegn til ulvesikret hegn - dog udbetales der maksimalt 100.000 kr. pr. ansøger. Det samme gælder tilskuddet til nyetablering af ulvesikrede hegn. Derudover kan der også søges om tilskud til en ny spændingsgiver (elhegnsapparat) til hegnet, hvor beløbet bliver fastsat ud fra hegnets længde. Dog er der et maksimum på 10.000 kr. Ved hegn over 1.000 meter kan der desuden søges om tilskud til hegnsalarmer.
Du kan læse mere om reglerne, og ansøge om tilskud til ulvehegn på Miljøstyrelsens hjemmeside
9. Hvilken låge skal jeg bruge i et ulvehegn?
Et ulveafvisende hegn må ikke indeholde åbninger, som en ulv frit kan passere igennem.
I et elhegn med fem tråde kan man lave ledåbninger med 5 fjeder- eller elastikled med hvert sit ledhåndtag, og i samme højde som hegnstrådene. Vær opmærksom på at vi anbefaler elastikled til heste, da fjederled kan sidde fast i hestens hale. Strømmen tilsluttes kun i enden med håndtaget, så der ikke er strøm på hegnet, når håndtaget tages af. Husk, at hegnet på hver side af ledåbningen skal være forbundet med et jordkabel under leddet, så der altid er strøm på indhegningen.
Skal der være en fast låge, er et godt valg en fintmasket stållåge, som Poda Letvægtslåge med gitter. Et strømførende led med håndtag kan monteres i top og bund. Trælåger er også en god mulighed, og her er det muligt at montere både net og elektriske tråde på selve lågen. Et eksempel er Podas Country Estate låger.
Se trælåger her
10. Hvor meget spænding skal der være i et elhegn for at afskrække ulven?
Alle tråde i et ulveafvisende hegn skal have en spænding på mindst 4.500 Volt hele vejen rundt i indhegningen. Det er nemt at tjekke spændingen i dit hegn med et voltmeter eller vores særlige hegnstester (også kaldet en hegnsdoktor). Det er vigtigt regelmæssigt at slå græs og anden vegetation under det elektriske hegn, så det ikke vokser op og afleder strømmen i hegnstrådene. Ellers kan spændingen hurtigt falde til under det krævede niveau. En god idé er at installere en Poda FenceAlarm på dit elhegn. Den overvåger hegnet for dig døgnet rundt og sender en besked til din mobiltelefon, hvis der er strømafbrydelse, eller der er for meget afledning på hegnet. På den måde kan du straks tage affære og hurtigt få dit hegn til at fungere optimalt igen.
Find elhegnstestere her